Hoppa till huvudinnehåll

Sophantering

Vi på Degerforsbyggen strävar efter ett mer hållbart samhälle och värderar då källsorteringen högt. Vi strävar efter enkelhet så att sorteringen av avfall i våra soprum sker så smidigt som möjligt för dig som hyresgäst.

  • I soptunnan ska du slänga vanliga hushållssopor.
  • Matavfall slängs i bruna papperspåsar i dom bruna sopkärlen.
  • Ställ inga soppåsar utanför de gröna sopkärlen.
  • Knyt ihop påsen innan du slänger den.
  • Det är inte tillåtet att slänga eller ställa sopor i trapphuset, källare eller vind.
  • Ställ inga sopor på balkongen.

Återvinning

Glas, metall, hård och mjukplast, pappersförpackningar och tidningar kan lämnas på kommunens återvinningsstationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I vissa av våra områden finns möjlighet till viss sortering.

De bruna papperspåsarna som används för sortering av matavfall hittar du i närmaste tvättstuga eller i ditt soprum.

Tänk på att mediciner återlämnas till apotek och att miljöfarliga avfall ej lämnas i soporna.

Grovsopor & miljöfarligt avfall

Större elektronikprodukter till exempel TV, trasiga möbler, cyklar, leksaker, bildäck och annat miljöfarligt avfall, såsom sprayflaskor, färgburkar, bilbatterier och lösningsmedel ska köras till kommunens Återvinningscentral Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Industrigatan 1.

Snöröjning

Degerforsbyggen anlitar entreprenörer för snöröjning och sandning under vintern för att skapa en bra utemiljö för dig som hyresgäst.

Den generella riktlinje vi har för snöröjning är när det fallit 5-7 cm snö startar entreprenören snöröjningen. Om det är möjligt inväntar entreprenören tills snöfallet avtagit för att få bort all snö i en åkning, det sandas i samband med snöröjningen.

Snöröjning och halkbekämpning görs i första hand vid huvudgator och utvalda cykelvägar, därefter övriga gator, gångvägar, cykelvägar samt parkeringar.

Ambitionen är att röja så snabbt och bra som möjligt. Vid helgdagar och kvällar röjer vi inte entréer, källartrappor eller liknande.

Hyresgäststyrt underhåll - HLU

Degerforsbyggen tillämpar HLU som står för hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll och innebär att du som hyresgäst själv kan påverka en del av underhållet i din lägenhet. En del av din hyra sätts varje månad undan för framtida underhåll, det ingår i tex i hyran att Degerforsbyggen ska måla och tapetsera vart 12:e år.

Välj underhåll eller få rabatt

Du kan välja att vänta med underhållet och istället få en liten hyresrabatt (underhållsrabatt) som dras av din månadshyra.

Om du vill få underhåll tidigare

Genom att betala restvärdet kan du få underhåll tidigare.

Fixa själv hemma - Vad får jag göra?

Du har rätt att själv måla eller tapetsera i din lägenhet. Tänk dock på att arbetena måste göras fackmannamässigt och att förändringen, valet av färg till exempel, inte får vara för extrem. Då kan du bli skyldig att ersätta kostnaden för att återställa bostaden i ursprungligt skick när du flyttar från lägenheten.

Detta får du inte göra

Det är inte tillåtet att ändra lägenhetens planlösning genom att ta bort eller sätta upp en fast vägg eller göra ett valv mellan två rum.

Du får inte sätta upp kakel eller måla själv i ditt badrum. Eftersom fuktspärren i badrummet är viktig är det inte heller tillåtet att borra i väggar eller golv utan tillåtelse från din hyresvärd.

Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning ska du överlåta till en fackman. Kontakta oss om strömbrytare, vägguttag och fasta installationer behöver lagas eller bytas.

Om du är minsta osäker på vad du själv får göra i lägenheten kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.

Uteplats

Du som hyresgäst har själv ansvaret för skötsel av området innanför häck eller staket om inget annat är avtalat.

Skötseltips

Iband kan det vara besvärligt att veta hur du ska underhålla din lägenhet för att få en bra levnadsmiljö, nedan förklaras lite underhållstekniker.

BADRUM:

Rensa golvbrunnen, om den sitter under badkaret måste badkarsfronten bort. Lyft gallret som täcker golvbrunnen (ibland kan det vara fastskruvat). Tag bort eventuellt hår, tvålavlagringar med mera och spola sedan rent golvbrunnen med varmt vatten. I vissa brunnar sitter det ett vattenlås i plats eller plåt som kan lyftas upp och rengöras.

Kalkfläckar, de tas bort genom att använda citronsyra eller hushållsättika alternativ ett annat kalkborttagningsmedel som är milt och inte har ph-värde över 10,5.

Rensa tvättställ, under tvättstället sitter det ett avloppsrör och där finns ett vattenlås som hindrar avloppslukten att komma upp. Ställ en hink under vattenlåset och öppna det försiktigt genom att skruva loss den nedre delen på vattenlåset. Peta loss avfall som fastnat och spola ur med hett vatten, stäng sedan vattenlåset.

Toalettstolen, den rengörs genom att använda en WC-borste och rengöringsmedel, torka även toalettsits och runtom utanpå toaletten.

Underhåll och rengöring av tvättmaskin, för att avkalka tvättmaskinen körs ett 90-graders program med exempelvis citek, citronsyra eller annat milt avkalkningsmedel. Ta även loss tvättmedelsbehållare och rengör, läs bruksanvisningen för fler tips.

Rengöring av duschmunstycke, avkalka duschmunstycke med jämna mellanrum. Lättast går det med citek, citronsyra eller annat milt avkalkningsmedel. Skruva loss duschmunstycket och lägg detta i hett vatten tillsammans med kalkmedel.

Rengöring av silen längst upp på blandaren/kranen, det är viktigt att avkalka silen med jämna mellanrum med exempelvis citek, citronsyra eller annat milt avkalkningsmedel. Skruva loss silen och lägg den i hett vatten tillsammans med kalkmedlet. Skulle det vara svårt att få loss den kan ett tips vara att fylla en plastpåse med vatten och kalkmedel och fästa på kranen med en gummisnodd så att silen hamnar i vattnet/kalkmedlet. Detta gäller även silen i köket.

KÖK:

Spisen, en regelbunden rengöring av ugn och spis håller den hel och fräsch längre. För spis med häll används skrapa och ett speciellt rengöringsmedel, använd mjuk trasa. OBS! Använd EJ stålull eller annat repande material. Vid vanliga plattspisar kan stålull användas till plattorna men INTE till emaljen, då blir det repigt. För övrigt används trasa och varmt vatten med diskmedel. Ugnen torkas ur med trasa och varmt vatten med diskmedel, vid fastbränning används speciell ungsrengöring.

Dra ut spisen regelbundet och torka sidorna och bakom spisen, dra ej i ugnsluckan för att få ut spisen då den kan gå sönder.

Diskmaskinen, rengör silkorgen ifrån matrester och annat som fastnat där. Maskinen bör regelbundet avkalkas, till det kan du använda citronsyra, citek eller kalkborttagningsmedel.

Köksfläkt, minst 1 gång i månaden bör fläkten rengöras, detta görs genom att ta bort filtret och lägg det några timmar i varmt vatten med diskmedel. har ni tillgång till diskmaskin så kan filtret diskas i den. Torka med trasa och diskmedelsvatten runt fläkten, kontrollera så att den är avstängd före rengöring.

Kyl-/frysskåp, om det är vatten i kylskåpet så är risken stor att det är stopp i avrinningshålet. Rengör avrinningshålet (som finns mitt i dropprännan) regelbundet. Använd tops eller tandpetare och var försiktig. Regelbundet så bör kyl/frys frostas av, för mer information om detta se informationsbroschyren som finns i lägenheten. Torka ur kyl/frys med fuktig trasa och torka torrt efteråt så blir det inte isbildning. Ställ ej varma grytor på glashyllan i kylen, då kan hyllan gå sönder.

Köksavlopp, för att minska risken för stopp i avloppet skall kaffesump, teblad och liknande kastas direkt i soporna. Rensa avloppet regelbundet. Fett och olika oljor ska inte spolas ner i avloppet, stekpannor t.ex skall torkas ur med hushållspapper.

El, du ansvarar själv i din lägenhet för byte av glödlampor, lysrör och säkringar.