Hoppa till huvudinnehåll

Så söker du:

Steg 1: Registrera dig som sökande

Om du inte redan är kund hos oss ska du börja med att gå in på mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och registrera dig. Du registrerar dig enkelt genom att klicka in på logga in och därefter "registrera dig", du kan även kontakta kundtjänst för att få hjälp.

Steg 2: Ställ dig i kö

Under mitt sökande väljer du själv vilka köer du vill stå i, tex bostadskö eller fordonsplatskö. Du samlar ett köpoäng per dag och kan enkelt se hur många poäng du samlat i respektive kö.

Steg 3: Tips utifrån din bevakning

Du har möjlighet att skapa bevakningar i de köer du står i. Här anger du tex hur många rum du minst vill ha eller vilka områden du är intresserad av. Du väljer själv om du vill få mejl eller notis på Mina sidor när det dyker upp en annons enligt din bevakning.

Steg 4: Intresseanmälningar

Lägenheterna som är lediga kommer att läggas ut på bostadsmarknaden här på hemsidan, du hittar dem under hyr av oss Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du filtrera din sökning så att den blir anpassad efter dina önskemål.

När du hittar en lägenhet som passar dig klickar du på intresseanmäl. Du kan maximalt göra fem intresseanmälningar åt gången. Innan du gör en intresseanmälan ska du se till att du uppfyller de krav som finns under uthyrningspolicy.

Steg 5: Erbjudande

De fem personer som står högst upp i kön, när anmälningstiden för intresseanmälan går ut, blir inbjudna till visning.

När anmälningstiden är slut skickas det ut information om visning via mejl och Mina sidor.

Efter visning behöver du gå in på Mina sidor och ange om du fortfarande är intresserad av lägenheten. Skulle du missa att svara plockas du bort från annonsen och tappar dessutom 45 köpoäng.

Har ni inte redan fyllt i er sökandeprofil med inkomst, bostad idag och familjeförhållanden behöver ni göra detta för att gå vidare i processen.

Steg 6: Tilldelning av lägenheten

Den person som står högst upp i kön efter visning erbjuds att skriva kontrakt på lägenheten. Förutsatt att personen uppfyller vår uthyrningspolicy.

Viktigt!

När du står i bostadskö är det viktigt att du loggar in på mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att kontot ska vara aktivt, du måste logga in minst en gång per år, annars försvinner dina poäng. Det kommer att skickas ett påminnelsemejl innan du inaktiveras.

Vår kommunikation sker oftast via e-post men ni har alltid möjlighet att logga in på mina sidor och läsa. Klockan höst upp till höger visar om ni har några notifieringar.

Det är viktigt att dina kontaktuppgifter under mina sidor är uppdaterade, eftersom det är de uppgifter vi använder oss av för att kontakta dig.

Medsökande

Om ni är två som letar bostad tillsammans behöver du registrera din partner som medsökande, detta behöver göras innan du gör en intresseanmälan. Ni behöver båda vara registrerade som kunder först, därefter kan ni koppla ihop er som medsökande i systemet. Det räcker med att en av parterna gör intresseanmälan då ni söker med medsökande. Observera att köpoängen är personliga och går inte att överlåta eller lägga ihop med någon annans.

Förtur

Förtur innebär att vid synnerliga skäl, och då du som sökande inte kan lösa ditt bostadsproblem på annat sätt, kan förtur medges. Inom de förtursgrupper som redovisas nedan finns inget inbördes kösystem. Du som sökande som bedöms som mest angelägen har företräde oavsett när ansökan lämnats in. Fördelningen av lägenheter anpassas efter tid och efter rådande marknadssituation. Om du som sökande tackar nej till ett erbjudande av lägenhet upphör din möjlighet till förtur.
Ansökan om förtur ska ske till vår kundtjänst.

Medicinsk förtur

Du som har begränsad rörlighet, permanent fysisk funktionsnedsättning som ställer speciella krav på bostad, och som har ett akut behov av ny bostad, kan få förtur av medicinska skäl. För att få förtur kan krav på läkarintyg eller likvärdigt intyg ställas. Skulle det finnas fler personer med medicinsk förtur som söker samma objekt så är det högst köpoäng som räknas.

Social förtur

I första hand prioriteras ärenden där konflikt, våld och hotbild förekommer, som kan styrkas med intyg från familjerätt, socialtjänst, kvinnohus eller myndighet. Degerforsbyggen kommer även väga in ett barnperspektiv i det aktuella ärendet. Ett krav är att du måste ha varit folkbokförd i Degerfors kommun de senaste två åren. Ej godkänt skäl för social förtur är exempelvis trångboddhet, ekonomiska skäl, skilsmässa/separation, bostadslöshet eller vantrivsel.

Näringslivsförtur

Ansökan om förtur ska ske till vår kundtjänst och skall göras innan eller inom en månad efter att anställningen påbörjats. Anställningen skall styrkas med arbetsgivarintyg och gälla en tillsvidaretjänst på 100 procent.

Du som söker förtur kan inte begära förtur till en särskild bostad eller område.

Uthyrningsförfarandet

De lägenheter och fordonsplatser som du kan söka läggs ut på vår hemsida, om du söker en lokal så är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Seniorboende/55+

Några av våra bostäder är s.k. seniorboenden/55+. Dessa lägenheter har delvis bättre tillgänglighet och viss standard som är anpassad för äldre. I dessa fastigheter bor jämnåriga och tillsammans skapar ni ett lugnt och trivsamt boende. Exempelvis brukar det finnas hiss, rymligare badrum etc.

Endast personer som fyllt 50 år kan ställa sig i kön för seniorboende, först när du är 55 år kan du göra en intresseanmälan på den typen av lägenhet.

Kontraktskrivning

När du har blivit tilldelad en lägenhet kommer kontrakt att skickas ut till Mina sidor där du signerar med mobilt BankID. Skulle du sakna BankID sker avtalsskrivningen manuellt. Du har fem dagar på dig att signera kontraktet därefter har Degerforsbyggen rätt att annullera avtalet och erbjuda lägenheten till nästa person i kön.

Om du ångrar dig efter att du har skrivit på kontraktet gäller ordinarie uppsägningsregler.

När du blivit tilldelad en lägenhet kommer dina köpoäng att nollställas. För att åter igen samla köpoäng behöver du återaktivera dig i bostadskön genom Mina sidor. Tänk på att du inte kommer kunna söka lägenhet hos Degerforsbyggen inom sex månader efter att du blivit tilldelad en lägenhet.